Dit is waarom de E-bike onverminderd populair blijft


Deel het met uw vrienden!

 

Elektrische fietsen blijven onverminderd populair. Uit recent onderzoek blijkt dat steeds meer Nederlanders kiezen voor een e-bike als vervoermiddel. Dit is niet verwonderlijk, gezien de vele voordelen die een elektrische fiets biedt ten opzichte van een gewone fiets. In dit artikel kijken we naar de redenen achter de groeiende populariteit van e-bikes en wat dit betekent voor de fietsindustrie en het milieu.


Dit is waarom de E-bike onverminderd populair blijft

Ook wordt er ieder jaar een nieuwe beste elektrische fiets gekozen, uiteraard verdeeld in de verschillende categorieën. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de prijs-kwaliteitverhouding, maar ook naar de functionaliteit. Zo zijn de speed pedelecs, waarmee je een snelheid van 45 kilometer per uur kunt behalen natuurlijk ook ideaal voor wanneer je een fiets nodig hebt voor het woon-werkverkeer, maar je verder dan 15 tot 20 kilometer van je werk woont.

Gemak en comfort

Misschien wel de belangrijkste redenen voor de populariteit van de elektrische fiets, is het gemak en comfort dat ze bieden. Door de elektrische ondersteuning hoef je minder hard te trappen en kun je grotere afstanden afleggen zonder vermoeid te raken. Dit maakt de e-bike een aantrekkelijk alternatief voor de auto of het openbaar vervoer. Ook voor oudere mensen of mensen met lichamelijke klachten kan een elektrische fiets uitkomst bieden.

Uitstoot van Co2

We zijn natuurlijk allemaal bezig met het reduceren van de uitstoot van CO2. Met de E-bike is dit een enorme stap voorwaarts die wordt gezet. Op het moment dat mensen ervoor kiezen om met de fiets naar het werk te gaan en de brandstof auto laten staan, heeft dit een enorm effect op de totale uitstoot.  Een elektrische fiets stoot namelijk geen schadelijke stoffen uit en vermindert daarmee de CO2-uitstoot. Hierdoor wordt het aantrekkelijker om de auto te laten staan en de fiets te pakken, wat weer bijdraagt aan een beter milieu. Dus ook vanuit dat oogpunt is het zeker meer dan de moeite waard om met de fiets naar de supermarkt of je werk te gaan.

Steeds meer keuze

De groeiende populariteit van e-bikes heeft ook gevolgen voor de fietsindustrie. Steeds meer fietsenwinkels breiden hun assortiment uit met elektrische fietsen en ook het aantal gespecialiseerde e-bike winkels neemt toe. Daarnaast stimuleert de groeiende vraag naar e-bikes innovatie in de industrie, waardoor er steeds meer geavanceerde modellen op de markt komen. Hoewel de populariteit van e-bikes blijft toenemen, zijn er ook enkele kritische geluiden te horen. Zo maken sommige mensen zich zorgen over de veiligheid van e-bikes, omdat ze harder kunnen rijden dan gewone fietsen. Ook zijn er zorgen over het gebruik van e-bikes in drukke steden, waar het verkeer al chaotisch genoeg is.

Tot slot

Al met al lijkt de groeiende populariteit van e-bikes voorlopig nog niet af te nemen. Door de vele voordelen die een elektrische fiets biedt, is het een aantrekkelijke keuze voor veel mensen. Wel is het belangrijk om te blijven kijken naar manieren om het gebruik van e-bikes veilig te houden en waar nodig aanpassingen te doen in de verkeersregels. Met de intreding van die helmplicht op snorscooters, is het niet ondenkbaar dat er een soortgelijke regel in de toekomst ook voor de e-bike zal gaan gelden. Bij de speed pedelec is dit natuurlijk al het geval.

WWW.CONSUMENTENBOND.NL

 


TERUG