OP FIETSVAKANTIE, WAT HEB JE NODIG?


Deel het met uw vrienden!

 

TIPS VOOR JOUW FIETSVAKANTIE (IN EIGEN LAND)
In Nederland gaan er jaarlijks 1,1 miljoen fietsers in eigen land op fietsvakantie en dat worden er steeds meer. Het feit dat deze manier van reizen steeds populairder wordt, is niet verbazingwekkend. Vergeleken met andere transportmiddelen begint de vakantie al vanaf de voordeur. Een fietstocht is misschien geen luxueuze reis, maar wel een onvergetelijke ervaring, vol avontuur en verrassingen onderweg. Om goed voorbereid op pad te gaan en jezelf te wapenen tegen onvoorziene weersomstandigheden, lekke banden en andere uitdagingen die je op de weg kunt tegenkomen, zijn er een paar dingen om rekening mee te houden. In deze blog geven we tips om jouw fietsvakantie onvergetelijk te maken. Wat neem je mee, wat niet en vooral, hoe neem je alles mee?


OP FIETSVAKANTIE, WAT HEB JE NODIG?

#1 KIES DE JUISTE FIETSTASSEN

Zelfs als je van bakker naar bakker fietst en in hotels slaapt, heb je voldoende opbergruimte nodig om tijdens de fietsvakantie al je bagage mee te kunnen nemen. Stap één is om na te gaan met welke fiets je de tocht wilt maken en je keuze in fietstassen daarop af te stemmen. Op een bagagedrager kan je uitstekend en dubbele fietstas kwijt en vak kan je extra enkele fietstassen mee nemen die je op de voorvork van de fiets monteert. Wel belangrijk dat ze dan echt waterproof zijn. Ook erg praktisch is de stuurtas zodat je je belangrijkste items voor tijdens de fietstocht goed onder handbereik hebt. Zwaardere items zoals een tent, slaapzak of matje kan je het beste in de tas vervoeren die aan de bagagedrager vastgemaakt is.  

AGU heeft de grootste zorg besteed om ervoor te zorgen dat de AGU Shelter fietstassencollectie 100% waterdicht is. Alle producten zijn gemaakt van gerecyclede materialen en zijn onderdeel van ons Greensphere-programma, waarin ze werken vanuit een duurzaam productieproces voor mens en milieu.

De blijvende waarde van KLICKfix montagesystemen heeft zich al ruimschoots bewezen en zorgt voor een snelle en eenvoudige montage op de fiets. Met deze duurzame eigenschappen en toegevoegde functionaliteiten als afneembare schouderbanden, draaggrepen en binnenvakken, vormen deze tassen de perfecte partner voor of je nou fietsforens bent op juist op fietsvakantie gaat.

#2 MAAK SLIMME KLEDINGKEUZES

Bij het typische veranderlijke Nederlandse weer past multifunctionele kleding het beste tijdens een fietsvakantie. Water- en windproof kleding is natuurlijk onontbeerlijk tijdens de fietstocht. Kies vooral een broek en shirt die zowel op als naast de fiets praktische en comfortabel zijn, dat pakt een stuk efficiënter in.  Badkleding voor een verfrissende duik en warme slaapkleding voor een comfortabele nacht zijn ook aan te bevelen. Een absolute must-have is de juiste zonnebril. Deze beschermt niet alleen je ogen tegen de zon, ook tegen de wind, regen en insecten. Mocht je geen speciale fietsbroek mee willen nemen dan is het een optie om onze onderbroek met zeem te dragen om het zitcomfort te verhogen. De algemene regel is om zo min mogelijk mee te nemen en zo veel mogelijk onderweg te wassen.

#3 BESCHERM JE VOETEN

Als het op schoenen aankomt moeten ze vooral praktisch en comfortabel zijn. Wat is erger dan pijnlijke voeten en blaren onderweg? Jouw favoriete sportschoenen kan je prima dragen. Als het begint te regenen trek vooral snel waterdichte overschoenen aan. Dan heb je daar in ieder geval geen last van.

#4 DENK AAN VEILIGHEID

Net als bij iedere manier van transport kan er onderweg op de fiets van alles gebeuren. Meestal leuk, soms minder. Om veilig op pad te gaan zijn een goede helm en fietshandschoenen een must-have. Een kleine EHBO-kit met daarin verband, pleisters, desinfectie, neusspray, pijnstillers en anti-insectenspray is ook handig om mee te nemen. Afhankelijk van het seizoen kan een tekentang ook een goede toevoeging zijn.

#5 DENK AAN OPLADERS VAN ELEKTRONICA

Online navigatie op GPS-devices of je telefoon hebben de papieren kaart bij veel mensen al vervangen. Maar als je de hele dag onderweg bent, is de kans groot dat de accu van je device of telefoon op raakt. Bedenkt dus goed of en hoe je je device kunt laden. Er zijn USB-laders verkrijgbaar die opladen terwijl je fietst, bijvoorbeeld via kleine zonnepanelen, of via de accu van je e-bike. USB powerbanks die je ’s avonds via het stopcontact kunt opladen zijn ook een handig en kostenefficiënt alternatief. 

#6 ZORG VOOR VOLDOENDE EN GEZONDE VOEDING

Tijdens een fietsvakantie verbruik je veel energie. Sportrepen, bananen en brood zorgen voor de nodige koolhydraten en zijn makkelijk mee te nemen. Vergeet niet dat je meer energie nodig hebt dan tijdens een ‘normale’ dag omdat je meer calorieën verbrandt door het fietsen. Noedels, rijst (beide eventueel als volkoren variant), volkoren producten (brood, koek, muesli etc), aardappels, peulvruchten (bonen, erwten), groenten, fruit en fruitsap zijn prima gezonde bronnen van koolhydraten.

#7 BLIJF FRIS EN FRUITIG

Je wilt je na een dag in het zadel natuurlijk graag ook weer even fijn en fris voelen. Een beetje zeep of douchegel, een tandenborstel met tandpasta is dan zeker geen overbodige luxe. Neem zo min mogelijk mee, maar wel zo veel als je nodig hebt. Gebruik kleine verpakkingen die afgemeten zijn op wat je tijdens je reis nodig hebt. 

#8 GEBRUIK EEN PAKLIST

Omdat je veel moet meenemen en vooral niks moet vergeten, is het handig om een paklist te hanteren. Daarop kan je jouw geselecteerde kleding, tassen, eten en hygiëneproducten op een rijte zetten. Wat er daarnaast zeker op moet staan is:

  • Veilig fietsslot
  • Lichten en reflectoren
  • Extra binnenband(en) en pomp
  • Banden reparatie set
  • Gereedschap (multi-tool etc)
  • Bidons en bidon houders 

#9 BIJ TWIJFEL, ALTIJD GAAN!

Ben je nog niet overtuig en twijfel je een beetje? Ga dan toch. Je krijgt er geen spijt van. Waarom?

  • Een fietsvakantie is goedkoop: Bijna geen enkele vorm van reizen is zo goedkoop als reizen met de fiets.
  • De reis is het doel: Doordat de fietsvakantie al direct vanaf de voordeur kan beginnen ben je gelijk in de vakantie modus.
  • De meest milieuvriendelijk vorm van vakantie: Er is geen milieu belastende brandstof voor jouw reis nodig.
  • Het is goed voor lichaam en geest: Beweging in de frisse lucht en de natuur maakt je niet alleen fit, maar kan ook stress verminderen.
  • Gegarandeerd een unieke ervaring: Iedereen kan een pakketreis boeken, maar geen enkele fietsvakantie is hetzelfde. Het is keer op keer een onvergetelijk avontuur.


TERUG